V Kranju je potekal zaključni turnir za dekleta U19. Košarkarice Triglava so po napeti končnici premagale Cinkarno Celje in tako osvojile naslov državnih prvakinj v sezoni 2018/19. Tretje mesto so po zmagi nad Konjicami osvojile košarkarice Akson Ilirije. 

FINALE

Nedelja, 31. marec
TRIGLAV : CINKARNA CELJE 57:54 (17:12, 13:10, 15:21, 12:11)

Šarić 16 (7 skokov), Ude (10 skokov, 6 podaj) in Perez (7 skokov, 6 podaj) 10; Debeljak 20 (9 skokov), Šantelj 10 (6 skokov), Ostojić 9 (7 skokov)
STATISTIKA
V finale državnega prvenstva za dekleta U19 sta se uvrstila kluba, ki v zadnjih letih dosegata največje uspehe v slovenski ženski košarki. Napeto in atraktivno tekmo je s tribun športne dvorane Planina pospremilo 650 gledalcev.

Domačinke so na krilih glasnih navijačev odlično začele tekmo, v uvodnih minutah pokazale izjemno energijo in z nekaj sreče zadevale mete z vseh položajev. Prva četrtina se je končala s prednostjo domačink za pet točk, ki so jo v drugem delu srečanja uspešno zadržale. Celjankam agresivna igra domačink ni ustrezala, naredile so nekaj nepotrebnih napak kar so Triglavanke uspele kaznovati in na polčas odšle s prednostjo osmih točk. 

Domačinke so drugi polčas začele z delnim izzidom 8:0 in prednost povišale na 16 točk. Po minuti odmora stratega Celjank, Jureta Krajnca, so gostje taktično spremenile postavitev v obrambi s katero jim je uspelo zmesti domačinke in znižati zaostanek na sedem točk. Ana Šarić je s trojko prekinila strelski mrk Triglava, gostje so vrnile z enako mero ter s consko postavitvijo v obrambi uspele zaustaviti napade Triglava. Lana Šantelj je s trojko v zadnjih sekundah tretje četrtine Celjanke vrnila v igro, rezultat je bil 43:45. Prav Lana je s košem na začetku zadnje četrtine Celjanke prvič popeljala v vodstvo nato pa so domačinke odgovorile z dvema zaporednima košema iz protinapada. Ula Ude je s trojko 2 minuti pred koncem tekme povišala prednost domačink na šest točk, na drugi strani je Lea Debeljak zadela trojko in rezultat je bil 18 sekund pred koncem tekme 57:54 v korist Triglava. Celjanke so imele še napad za izenačenje a je Ksenija Mitrić zgrešila met za tri točke in Triglavanke so tako osvojile naslov državnih prvakinj.

Lea Debeljak je za Cinkarno Celje dosegla 20 točk, Lana Šantelj jih je prispevala 10. Pri Triglavu je Ula Ude vknjižila dvojnega dvojčka (10 točk, 10 skokov), najboljša strelka domačih pa je bila Ana Šarić s 16 točkami, na koncu pa si je prislužila še naslov najkoristnejše igralke (MVP). 

Izjavi trenerjev po tekmi
Gašper Sluga, trener Triglava: 
“Čestitke igralkam za osvojitev naslova državnih prvakinj, mislim, da je to vrhunec mladinske sezone tukaj v Kranju. Res, da nismo najbolje odreagirali na njihovo consko postavitev ampak smo verjeli vase do konca in zasluženo osvojili naslov. Čestitke vodstvu kluba, ki je pripravilo fantastičen zaključni turnir in hvala čudoviti publiki, brez katere se danes ne bi veselili zlate medalje.”

Jure Krajnc, trener Cinkarne Celje:
“Iskrene čestite ekipi Triglava za zasluženo zmago. Jaz moram svoje punce enostavno pohvaliti, smo mlada ekipa in naš čas še prihaja. Zelo smo zadovoljni s prikazano igro, smo zelo mlada ekipa in verjamem, da smo se danes nekaj naučili. Seveda tudi drugo mesto je odličen dosežek in upam, da se punce tega zavedajo. Hvala vodstvu kluba in našim navijačem za podporo, zahvala pa gre seveda tudi vodstvu Triglava za odlično organizacijo zaključnega turnirja.”

FOTOGALERIJA 1

POSNETEK TEKME

TEKMA ZA 3. MESTO
Nedelja, 31. marec
KONJICE : AKSON ILIRIJA 56:72 (20:21, 15:17, 12:16, 9:18)

Šporar T. 16, Šrot 11 (14 skokov), Podgrajšek 7; Vrečer 20 (11 skokov), Sofrić 14 (15 skokov), Mihelić (16 skokov) in Pulevič 11
STATISTIKA
V uvodnih minutah tekme za 3. mesto med košarkaricam ni bilo čutiti pretirane treme in videlo se je, da so igralke zelo razpoložene za igro. Bučnejšo podporo s tribun so v prvi četrtini imele Konjičanke, a vendar so po prvih desetih minutah zaostajale za točko. Na začetku druge četrtine se je igra malce umirila, ekipi sta bili povsem izenačeni vse do 19 minute, ko so Ilirijanke so trojko Mance Vrečer pobegnile na pet točk, ob polčasu pa so vodile za tri točke (35:38).

Ekipi sta na začetku drugega polčasa padli v strelsko krizo in rezultat je bil prvih šest minut izenačen (40:40). Ana Vita Mićunović je s petimi zaporednimi točkami ponovno priigrala prednost Iliriji, Konjičanke so prehitro zaključevale napade kar pa so Ilirijanke s pridom izkoristile. S hitrimi protinapadi so si pred koncem tretje četrtine priigrale sedem točk prednosti. V zadnjem delu tekme so Konjičanke popustile, igralke Ilirije so dosegle nekaj lahkih košev, z uspešnimi meti za tri točke pa so štiri minute pred koncem srečanja vodile že za 18 točk in dokončno strle upor Konjičank.
Kar tri igralke Ilirije so dosegle dvojni dvojček; Nikolina Sofrić (14 točk, 15 skokov), Manca Vrečer (20 točk, 11 skokov), Nina Mihelić (11 točk, 16 skokov). Pri Konjicah je Tia Šporar dosegla 16 točk, Neža Šrot pa je na koncu pristala pri 11 točkah in 14 skokih.

Izjavi trenerjev po tekmi
Stojan Fink, trener Konjic:
“Tudi s četrtim mestom sem več kot zadovoljen. Gre za našo najuspešnejšo generacijo, ki ji je uspela uvrstitev na vse zaključne turnirje; U12, U14, U17 in U19. Vse te uvrstitve so nam uspele ne glede na to, da so nekatere igralke prenehale z igranjem, nekatere pa so odšle v druge klube. Pokazalo se je, da delamo dobro. Vsem tem puncam bi se rad zahvalil za dosežene rezultate in trud, ki so ga vložile v svoje delo. Zahvalil bi se tudi Robiju in Blažu, ki upam, da sta se nekaj naučila od mene in da bosta še naprej uspešna trenerja. Zahvala tudi vsem navijačem, ki so nas v vseh teh letih spremljali na naši poti in bili naš šesti igralec. Letošnji finalni turnir je bil dobro organiziran in si zasluži pohvale”

Alen Ploj, trener Akson Ilirije:
“Čestitke puncam za osvojeno tretje mesto. Glede na to, da smo v polfinalu dobili Celje, je bilo za pričakovati današnjo tekmo. Veseli me, da so se igralke zbrale in spočile, današnja zmaga pa je samo nagrada za odlično delo skozi celotno sezono. Zahvalil bi se vsem, ki nas podpirajo in klubu za odlične pogoje, želim pa si tudi, da bomo v prihodnje ponovno dosegli takšen uspeh.”

FOTOGALERIJA TEKME

POSNETEK TEKME
 

MVP zaključnega turnirja: Ana Šarić (ŽKK Triglav)

Najboljša strelka zaključnega turnirja: Lea Debeljak (ŽKK Cinkarna Celje) – 32 točk
Najboljša skakalka zaključnega turnirja: Nina Mihelić (Akson Ilirija) – 34 skokov
Najboljša podajalka zaključnega turnirja: Ksenija Mitrić (ŽKK Cinkarna Celje) – 10 podaj

Najboljša peterka zaključnega turnirja: Manca Vrečer (Akson Ilirija), Maruša Podgrajšek (Konjice), Lea Debeljak(Cinkarna Celje), Ula Ude (Triglav) in Yeisy Perez (Triglav)

POLFINALE
Petek, 29. marec
TRIGLAV : KONJICE 80:44 (11:6, 28:10, 17:15, 24:13)

Perez 13 (6 skokov), Feratovič 12 (8 skokov), Manojlović 11; Podgrajšek in Šporar 12, Tajhar 5
STATISTIKA
Domačinke so pred polnimi tribunami športne dvorane Planina v Kranju na prvi polfinalni tekmi premagale Konjice. Tekma je bila praktično odločena v drugi četrtini, ki so jo domačinke dobile z 18 točkami prednosti, ob polčasu pa so že imele visoko prednost 23 točk. Gostje v drugem polčasu niso uspele izničiti zaostanka in košarkarice Triglava so brez večjih težav na koncu zasluženo zmagale.

Pri Triglavu je bila najuspešnejša Yeisy Alexandra Perez, ki je v statistiko vpisala 13 točk in 6 skokov. Pri Konjicah sta 12 točk dosegli Maruša Podgrajšek in Tia Šporar.

Izjava trenerja Triglava, Gašperja Sluge:
“Čestitke igralkam za zasluženo zmago. Z zelo dobro drugo četrtino smo do polčasa odločili zmagovalca in tekmo mirno pripeljali do konca. Verjamem, da še nismo rekli zadnje besede in se že veselimo nedeljske tekme.”

Izjava trenerja Konjic, Stojana Finka:
“Žal smo pogoreli in dopustili Triglavu, da se razigra. Domačinke so zasluženo zmagale mi pa se bomo poskušali do nedelje zbrati in odigrati bolje kot danes ter na koncu osvojiti tretje mesto.”

POSNETEK TEKME

FOTOGALERIJA POLFINALNIH TEKEM

Petek, 29. marec
CINKARNA CELJE : AKSON ILIRIJA 68:40 (13:13, 19:13, 22:8, 14:6)

Mitrić 17 (5 skokov, 5 podaj), Jelenc 13 (11 skokov, 7 blokad), Debeljak (5 skokov, 6 podaj) in Čeh (5 skokov, 5 pridobljenih žog) 12; Škobalj 13, Draganić 6, Mihelić 4 (18 skokov)
STATISTIKA
Na drugi polfinalni tekmi sta ekipi prikazali dva popolnoma različna polčasa. V izenačenem prvem delu tekme so košarkarice Celja in Ilirije prikazale borbeno ter agresivno igro tako v obrambi kot v napadu, ob polčasu pa so Celjanke le imele manjšo prednost (32:26). Na začetku drugega polčasa so varovanke Jureta Krajnca zaigrale odločneje, tekmicam dovolile le 8 točk in si pred zadnjo četrtino priigrale kar 20 točk prednosti, ki pa je Ilirijanke niso uspele izničiti.

Pri Cinkarni Celje je največ točk dosegla Ksenija Mitrić, 17, najzaslužnejša za zmago pa je bila Mojca Jelenc, ki je v statistiko vpisala 13 točk, 11 skokov, 3 pridobljene žoge in 7 blokad. Pri Iliriji je mejo 10 točk presegla le Satja Škobalj, ki je na koncu dosegla 13 točk.

Izjava trenerja Cinkarne Celje, Jureta Krajnca:
“Čestitam svojim igralkam za več kot zasluženo zmago. Tekmo smo začeli malce nervozno, v nadaljevanju pa nam je igra stekla. V nedeljo nas čaka ekipa Triglava, ki je na domačem igrišču favorit. Mi gremo v tekmo povsem neobremenjeno saj smo svoj cilj z uvrstitvijo v finale že dosegli. Čestitke Iliriji za korektno igro in veselimo se nedeljskega finala.”

Izjava trenerja Akson Ilirije, Alena Ploja:
“Čestitke za zmago.”

POSNETEK TEKME

FOTOGALERIJA POLFINALNIH TEKEM