V petek, 29. marca, sta bili odigrani polfinalni tekmi finalnega turnirja državnega prvenstva za sezono 2018/2019 za dekleta U19. Na prvi polfinalni tekmi so se zmage veselile košarkarice Triglava, ki se bodo v nedeljo, 31. marca, v velikem finalu pomerile s Cinkarno Celje. Celjanke so na drugi polfinalni tekmi premagale Akson Ilirijo, ki jih v nedeljo čaka tekma za tretje mesto proti Konjicam. 

V sezoni 2018/2019 je v državnem prvenstvu za dekleta U19 tekmovalo 12 ekip med katerimi sta po koncu rednega dela tekmovanja najuspešnejša Triglav in Cinkarna Celje. Tretje mesto je po rednem delu zasedla ekipa Akson Ilirije, Konjičanke pa so končale na četrtem mestu. 

BILTEN FINALNEGA TURNIRJA 

POLFINALE
Petek, 29. marec
TRIGLAV : KONJICE 80:44 (11:6, 28:10, 17:15, 24:13)

Perez 13 (6 skokov), Feratovič 12 (8 skokov), Manojlović 11; Podgrajšek in Šporar 12, Tajhar 5
STATISTIKA

Domačinke so pred polnimi tribunami športne dvorane Planina v Kranju na prvi polfinalni tekmi premagale Konjice. Tekma je bila praktično odločena v drugi četrtini, ki so jo domačinke dobile z 18 točkami prednosti, ob polčasu pa so že imele visoko prednost 23 točk. Gostje v drugem polčasu niso uspele izničiti zaostanka in košarkarice Triglava so brez večjih težav na koncu zasluženo zmagale.

Pri Triglavu je bila najuspešnejša Yeisy Alexandra Perez, ki je v statistiko vpisala 13 točk in 6 skokov. Pri Konjicah sta 12 točk dosegli Maruša Podgrajšek in Tia Šporar.

Izjava trenerja Triglava, Gašperja Sluge:
“Čestitke igralkam za zasluženo zmago. Z zelo dobro drugo četrtino smo do polčasa odločili zmagovalca in tekmo mirno pripeljali do konca. Verjamem, da še nismo rekli zadnje besede in se že veselimo nedeljske tekme.”

Izjava trenerja Konjic, Stojana Finka:
“Žal smo pogoreli in dopustili Triglavu, da se razigra. Domačinke so zasluženo zmagale mi pa se bomo poskušali do nedelje zbrati in odigrati bolje kot danes ter na koncu osvojiti tretje mesto.”

POSNETEK TEKME

FOTOGALERIJA POLFINALNIH TEKEM

Petek, 29. marec
CINKARNA CELJE : AKSON ILIRIJA 68:40 (13:13, 19:13, 22:8, 14:6)

Mitrić 17 (5 skokov, 5 podaj), Jelenc 13 (11 skokov, 7 blokad), Debeljak (5 skokov, 6 podaj) in Čeh (5 skokov, 5 pridobljenih žog) 12; Škobalj 13, Draganić 6, Mihelić 4 (18 skokov)
STATISTIKA

Na drugi polfinalni tekmi sta ekipi prikazali dva popolnoma različna polčasa. V izenačenem prvem delu tekme so košarkarice Celja in Ilirije prikazale borbeno ter agresivno igro tako v obrambi kot v napadu, ob polčasu pa so Celjanke le imele manjšo prednost (32:26). Na začetku drugega polčasa so varovanke Jureta Krajnca zaigrale odločneje, tekmicam dovolile le 8 točk in si pred zadnjo četrtino priigrale kar 20 točk prednosti, ki pa je Ilirijanke niso uspele izničiti.

Pri Cinkarni Celje je največ točk dosegla Ksenija Mitrić, 17, najzaslužnejša za zmago pa je bila Mojca Jelenc, ki je v statistiko vpisala 13 točk, 11 skokov, 3 pridobljene žoge in 7 blokad. Pri Iliriji je mejo 10 točk presegla le Satja Škobalj, ki je na koncu dosegla 13 točk.

Izjava trenerja Cinkarne Celje, Jureta Krajnca:
“Čestitam svojim igralkam za več kot zasluženo zmago. Tekmo smo začeli malce nervozno, v nadaljevanju pa nam je igra stekla. V nedeljo nas čaka ekipa Triglava, ki je na domačem igrišču favorit. Mi gremo v tekmo povsem neobremenjeno saj smo svoj cilj z uvrstitvijo v finale že dosegli. Čestitke Iliriji za korektno igro in veselimo se nedeljskega finala.”

Izjava trenerja Akson Ilirije, Alena Ploja:
“Čestitke za zmago.”

POSNETEK TEKME

FOTOGALERIJA POLFINALNIH TEKEM

FINALE
Nedelja, 31. marec, ob 16.00
KONJICE : AKSON ILIRIJA

18:15 
TRIGLAV : CINKARNA CELJE

Obe tekmi bosta v spletnem prenosu.